Berat Gecesi

Berat Gecesi
‘ Peygamber Efendimizin hadislerinde “Nısfu Şaban” yani Şaban’ın ortasındaki gece diye bahsi geçen gecedir. Hz. Peygamber bu günü ve geceyi ihya etmeyi tavsiye etmiştir:
“Şaban ayının yarısı (Berat gecesi) olduğunda, gecesinde kalkın ibadet edin, gündüzünde de oruç tutan! Çünkü Allah Teâlâ o gün, güneşin batmasıyla, dünya semasına nüzul eder ve şöyle buyurur: ‘Bana istiğfar eden yak mu, mağfiret edeyim! Benden rızık isteyen yak mu, rızık vereyim! Belaya marıız kalan yok mu, afiyet vereyim!…” [İbn-i Mâce, İkâme, 191 )
Bu gece günahların affedilmesi için çok büyük fırsattır. Peygamber sallallahu aleyhi vesellem buyuruyor: “Allah-u Zülcelâl, Nısf-u Şaban [Berat] gecesinde dünya semasına nüzul eder ve Kelb Kabîlesi’ nin koyunlarının tüyünün adedinden daha çok sayıda günahı affeder.” (Tirmizî, Savm, 39)
Fahreddin er-Râzî tefsirinde yazdığına göre “Apaçık olan Kitaba andolsun ki, biz onu mübarek bir gecede indirdik. Şüphesiz biz insanları uyarmaktayız. Katımızdan bir emirle her hikmetli iş o gecede ayırt edilir.” (Duhân, 2-4) ayetinde bahsi geçen gece, Berat gecesidir. Onun izahına göre, Berat gecesinde, yaratıkların bir sene içindeki rızıkları; zengin veya fakir, aziz veya zelil olacakları; Ölüm vakti gelenlerin ecelleri; hacca gideceklerin isimleri ve benzeri işlerin hükmü Allah tarafından görevli meleklere bildirilir.